A petició d’una lectora del nostre bloc, ací expliquem com s’ha de votar per correu, espere vos ajude!
VOT PER CORREU ELECCIONS GENERALS
PER CORREU DES D’ESPANYA
VOT PER CORREU DES DE L’ESTAT ESPANYOL
Si vostè vol votar per correu, ha d’anar – entre el 15 de gener i el 26 de febrer- personalment i amb el seu DNI, a qualsevol Oficina del Servei de Correus, i omplir el model en què se sol·licita de la corresponent Delegació un certificat d’inscripció en el Cens.
El funcionari de Correus demanarà a l’elector el seu DNI i comprovarà la coincidència de la firma. En cap cas s’admetrà fotocòpia del DNI (també val passaport o carnet de conduir original i no val el resguard acreditatiu de la renovació del Carnet d’Identitat – JEC-).
Els serveis de Correus remeten en el termini de tres dies tota esta documentació a la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral corresponent perquè esta comprove la inscripció; realitze l’anotació corresponent en el cens, a fi que el dia de les eleccions no es realitze el vot personalment, i estenga el certificat sol·licitat.
L’Oficina del Cens Electoral remetrà per correu certificat a l’elector, entre el 18 de febrer i el 2 de març, al domicili per ell indicat o, si no n’hi ha, a què figure en el Cens:
– les paperetes i els sobres electorals
– el certificat d’inscripció en el cens
– un sobre en el que figurarà la direcció de la Taula on li corresponga votar.
– un full explicatiu.
L’avís de rebut acreditatiu de la recepció de la documentació a què al·ludeix el paràgraf anterior haurà de ser firmat personalment per l’interessat prèvia acreditació de la seua identitat. Cas de no trobar-se en el seu domicili, se li comunicarà que haurà de personar-se per si o a través de la representació autoritzada notarial o consularment en l’oficina de Correus corresponent per a, prèvia acreditació, rebre la documentació per al vot per correu, el contingut de la qual es farà constar expressament en l’avís.
Una vegada que l’elector haja triat o, si és el cas, omplit la papereta de vot, la introduirà en el sobre de votació i ho tancarà.
Si són diverses les eleccions convocades, haurà de procedir de la mateixa manera per a cada una d’elles. Inclourà el sobre o els sobres de votació i el certificat en el sobre dirigit a la Taula i ho remetrà per correu certificat en tot cas abans del tercer dia previ al de la celebració de les Eleccions. Este sobre no necessita franqueig. Ha de tindre’s en compte que no cal que l’elector acudisca personalment a l’Oficina de Correus a certificar el sobre de votació, sinó que podrà fer-ho una altra persona en nom seu ( Acord JEC 10 maig 1995)
El Servici de Correus conservarà fins al dia de la votació tota la correspondència dirigida a les Meses Electorals i la traslladarà a les dites Taules a les 9 del matí. Així mateix, continuarà traslladant de la que puga rebre’s en tal dia, fins a les 20 hores del mateix. El Servici de Correus portarà un registre de tota la documentació rebuda, que estarà a disposició de les Juntes Electorals. Els sobres rebuts després de les 20 hores del dia fixat per a la votació es remetran a la Junta Electoral de Zona.
Més informació:
Article 72 LOREG

UN MALALT QUE NO PUGA EIXIR DE CASA, COM POT VOTAR PER CORREU?

UN ANCIÀ QUE ESTIGA MALALT I NO PUGA EIXIR DE CASA, COM POT VOTAR PER CORREUEn cas de malaltia o incapacitat que impedisca la formulació personal de la sol·licitud per a votar per correu, és a dir, que l’elector no puga desplaçar-se personalment a una Oficina de Correus (l’existència de la qual haurà d’acreditar-se per mitjà de certificació mèdica oficial i gratuïta), la sol·licitud d’inscripció en el cens podrà ser efectuada en nom de l’elector, per una altra persona autoritzada notarial o consularment per mitjà de document que s’estendrà individualment en relació amb cada elector i sense que en el mateix puga incloure’s a diversos electors, ni una mateixa persona representar a més d’un elector. La Junta Electoral comprovarà, en cada cas, la concurrència de la circumstàncies a què es refereix este apartat.
Ha de tindre’s en compte que el desplaçament dels Notaris fins al domicili dels electors malalts o incapaç perquè estos atorguen poder notarial és gratuït per a l’elector ja que, com ha indicat la Junta Electoral Central, estos gastos han d’entendre’s inclosos en el criteri de gratuïtat dels actes notarials.
Més informació:
Art. 72 LOREG
Art. 8 del RD 605/99
Instruccions de la JEC de 14 de febrer de 1992, 28 d’abril de 1993; 28 d’abril de 1993

VOT PER CORREU DES DE L’ESTRANGER
En este cas, els espanyols residents-absents que viuen en l’estranger i desitgen exercir el seu dret de vot en les eleccions del Municipi en què estiguen inscrits, segons el Cens Electoral, han de SOL·LICITAR-HO a la corresponent Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral, no més tard del vint-i-cinqué dia posterior a la convocatòria.
La dita comunicació ha de realitzar-se per mitjà d’escrit a què s’adjuntarà fotocòpia del DNI o passaport.
– Rebuda la dita comunicació, la Direcció Provincial de l’Oficina del Cens Electoral envia a l’interessat:
– Un certificat d’inscripció en el Cens- Una papereta de votació en blanc el format de la qual es determina reglamentàriament.- Còpia de la pàgina o pàgines del Butlletí Oficial de la Província en què figuren les candidatures proclamades en el Municipi.- El sobre de votació.- Un sobre en el que ha de figurar la direcció de la Mesa Electoral que li corresponga.- Full explicatiu.
– Tal enviament ha de realitzar-se per correu certificat, i no més tard del trenta-dosé dia posterior a la convocatòria.
– L’elector escriurà en la papereta el nom del partit, federació, coalició o agrupació a la candidatura del qual desitja votar, i remetrà el seu vot conforme al que disposa l’article 73.3 (correu certificat abans del tercer dia anterior al de la celebració de les eleccions, sense que el sobre necessite franqueig).
– El servici de correus conservarà fins al dia de la votació tota la correspondència dirigida a les Meses Electorals i la traslladarà a les dites Taules a les nou del matí. Així mateix, continuarà traslladant del que puga rebre’s en tal dia, fins a les 20,00 hores. El Servici de Correus portarà un registre de tota la documentació rebuda, que estarà a disposició de les Juntes Electorals. Els sobres rebuts després de les 20,00 hores del dia fixat per a la votació es remetran a la Junta Electoral de Zona.
– Este procediment de votació és gratuït per a l’elector i a este efecte, hi ha un procediment especial de reintegrament dels gastos que el seu exercici puga ocasionar a l’elector.
Més informació en :
Art. 75 LOREG
Art.11 del RD 605/99