HOLA, ACÍ ESTEM DE NOU!
COM BÉ SABREU, FA UN PARELL DE SETMANES REGISTRAREM A L’AJUNTAMENT DE SOLLANA LA MOCIÓ PER PORTAR ENDAVANT UNA DE LES NOSTRES PRINCIPALS PROMESES ELECTORALS, CONSEGUIR DE L’AJUNTAMENT DE SOLLANA EL RECONÈIXEMENT DE LA REALITAT SOCIAL D’EL ROMANÍ, I INICIAR ELS TRÀMITS PER PODER CREAR L’ENTITAT LOCAL MENOR.
L’OBJECTIU D’AQUEST BLOG ÉS EXPLICAR-VOS EN QUÈ CONSISTEIX UNA ENTITAT LOCAL MENOR I EL QUE ES PRETÉN AMB AQUESTA.
EN PRIMER LLOC, PUNTUALITZAR QUE NO ES TRACTA D’UNA SEGREGACIÓ NI CAP PAS PREVI A UNA INDEPENDÈNCIA DEL MUNICIPI DE SOLLANA, JA QUE BAIX NINGUN CONCEPTE ÉS VIABLE. L’ENTITAT LOCAL MENOR ÉS NOMÉS UNA GESTIÓ AUTÒNOMA I DIFERENCIADA I FINS A UNS LÍMITS COMPETENCIALS QUE LA LLEI ASSENYALA CLARAMENT. PER TANT, DESMENTIR COMPLETAMENT LA IDEA DE QUE EL ROMANÍ VOL INDEPENDITZAR-SE DE SOLLANA, PERQUÈ AIXÒ ÉS TOTALMENT INCERT.
L’ENTITAT LOCAL MENOR SUPOSARIA QUE EL ROMANI, AMB EL SEU ALCALDE PEDANI (ESCOLLIT DEMOCRÀTICAMENT) GESTIONARA DIRECTAMENT CERTES COMPETÈNCIES QUE MILLORARIEN LA QUALITAT DE VIDA DELS CIUTADANS D’EL ROMANÍ. A MÉS, LES SUBVENCIONS EUROPEES SERIEN MAJORS AL TRACTAR-SE D’UNA ENTITAT LOCAL MENOR DE MENYS DE 500 HABITANTS.
EL ROMANÍ NOMÉS VOL GESTIONAR-SE DIRECTAMENT CERTS ASPECTES COM SÓN LES FESTES, CAMINS I CARRERS, BASURA…
ARA ESPEREM AL PRÒXIM PLE ON ES DECIDIRÀ SI ES PORTA ENDAVANT LA MOCIÓ I COMENCEN ELS TRÀMITS PER PORTAR ENDAVANT L’ENTITAT LOCAL MENOR!

*A CONTINUACIÓ PODEU LLEGIR LA MOCIÓ PRESENTADA A L’AJUNTAMENT*

MOCIÓ PER A LA CREACIÓ DE L’ENTITAT LOCAL MENOR PER A EL ROMANÍ

Josep Vicent Ferrer i Rodríguez, portaveu del Grup Municipal del Bloc Nacionalista Valencià a l’Ajuntament de Sollana, presenta al Ple per al seu debat i aprovació a l’empara del que disposa l’art. 91.4 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, d’acord amb l’art. 97.3 de l’esmenta’t text reglamentari la següent:

MOCIÓ

CONSIDERACIONS PRÈVIES:

1. ANTECEDENTS HISTÒRICS.

L’existència d’El Romaní com a nucli urbà data del “Llibre de Repartiment” durant l’assetjament a la ciutat de València pel Rei En Jaume I, el 13 de juny de 1238, en el que el rei donava els llocs als homes de Montpellier, entre altres, el de Alcaïssia (Sollana) i Rafalcadi (El Romaní). En el cas d’El Romaní, el rei donà en principi 17 cases, que desprès augmentaren fins a més d’una vintena.
En 11 de març de 1325 Arnau de Romaní, senyor de l’alqueria, atorgà la “Carta Pobla” a 26 nous pobladors. Però els successius despoblaments dels segles XIV i XV va impedir que El Romaní es consolidés com a nucli urbà a diferència d’altres del seu voltant, com el cas de Sollana.

CORBALÁN de CELIS, Juan y FEBRER, Manuel Vicente: “La carta de población dada en 1325 al antiguo lugar de Rafalcadi (El Romaní) y su despoblamiento en el siglo XV”
Publicat en SUYLANA “Quaderns d’Estudis Locals 6” Ajuntament de Sollana.

Com a conclusió històrica es desprèn que El Romaní ha sigut des d’aleshores un nucli urbà diferenciat de Sollana, però que mai s’ha constituït com a municipi i que ha depès posteriorment de la gestió i administració del municipi de Sollana.
Geogràficament, El Romaní està situat a 3 quilòmetres de distància al nord de Sollana.

2. ANTECEDENTS VEÏNALS.

L’interès del veí d’El Romaní en crear l’Entitat Local Menor (E.L.M.) es concretà el 27-05-98 quan 215 dels 285 habitants majors d’edat d’El Romaní sol•licitaren al Ajuntament de Sollana que s’iniciés el procediment per a la creació de la E.L.M., però la iniciativa popular fou desestimada per l’oposició del Ple de l’Ajuntament en aquell temps.
A hores d’ara, els veïns d’El Romaní mantenen el seu interès per gestionar el seu poble, però explicant clarament en que consisteix la E.L.M, i iniciar-la de la manera més adequada, amb el recolzament dels partits polítics de Sollana i la resolució favorable a iniciativa del propi Ple de l’Ajuntament de Sollana.

3. ARGUMENTS PER A DEMANAR LA SEUA CREACIÓ.

Els arguments a favor de la creació de la Entitat Local Menor per a El Romaní són els següents:

A) La possibilitat d’una gestió més propera i directa a les necessitats dels veïns.
B) Major implicació dels veïns en la resolució de problemes.
C) Dignificació de la figura de l’alcalde pedani, que deixaria de ser un delegat de l’alcaldia de Sollana amb tot el desgast d’imatge que això ha implicat sempre per la falta total de competències reals i la falta de legitimitat del seu treball.
D) Detecció més ràpida dels problemes de manteniment.
E) Gestió directa de subvencions de les diverses administracions que possibilita una via doble de possibles subvencions, a traves del municipi de Sollana i a través de la E.L.M., segons competències delegades o no.
F) Al tractar-se d’una E.L.M., de menys de 500 habitants, molta més atenció en les subvencions europees, estatals i autonòmiques.
G) La descentralització li produiria a l’Ajuntament de Sollana una gestió més relaxada al no tindre que assumir la responsabilitat de les competències delegades a la E.L.M.

Els arguments que es podrien esmentar en contra de la E.L.M., són, per a nosaltres, rebutjables.

A) Que es pogués entendre la E.L.M., com un intent de segregació de Sollana o com un pas previ a la segregació.
Açò és del tot rebutjable perquè, primerament, aquesta no és la intenció dels veïns d’El Romaní, i, segon, és del tot impossible segregar-se de qualsevol municipi sense un acord del mateix municipi. La llei que regula la creació d’una E.L.M. no dona peu a la segregació de la pròpia Entitat Local Menor. Tota persona coneixedora de la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local (L.B.R.L. article 47) ha de rebutjar aquesta idea.

La creació d’una Entitat Local Menor no és un pas previ ni tampoc incita legalment a la segregació ni a la separació respecte al seu municipi, sinó sols a una gestió autònoma i diferenciada, i fins uns límits competencials que la Llei assenyala clarament.

B) Que es pogués pressuposar que El Romaní fos incapaç de gestionar el seu àmbit territorial.
Aquest argument és del tot rebutjable perquè el mateix es podria pressuposar de tot òrgan administratiu de caràcter democràtic, com qualsevol ajuntament, comunitat autònoma, govern estatal, etc…A més, les mateixes lleis que tracten la mala gestió dels municipis són aplicables a les Entitats Locals Menors.

4. PASOS A SEGUIR DESPRÈS D’ APROVAR-SE AQUESTA MOCIÓ, SI ÉS EL CAS.

La iniciativa de creació d’Entitat Local Menor per a El Romaní correspon per llei, en aquest cas, a l’Ajuntament de Sollana si el Ple d’aquest ajuntament dona el seu suport amb una votació a favor. Açò vol dir que amb aquesta moció, si s’aprova, per la majoria del Ple, s’iniciarà el procés de creació de la E.L.M.
El segon pas serà la posada en marxa immediata de la Informació Pública Veïnal durant un plaç de 30 dies.
La informació pública es practicarà fixant còpies de l’escrit de petició a les portes de la Casa Consistorial del Jutjat corresponent i de les esglésies parroquials o annexes compresos dintre del nucli urbà. A part dels fixats per la Llei caldrà penjar còpies en els llocs habituals d’informació municipal.
El tercer pas serà el d’Informe de l’Ajuntament respecte a petició i reclamacions hagudes i que haurà d’emetre’s dintre dels 30 dies següents. Aquest Informe haurà d’arreplegar el contingut de la moció presentada al Ple de l’Ajuntament més les reclamacions que s’hagen efectuat. És un Informe de Petició que ha d’arreplegar el concepte que la futura E.L.M., es pot autogestionar econòmicament. El quart pas és el d’entregar l’Informe de l’Ajuntament al Consell de Govern de la Comunitat Autònoma Valenciana i la Resolució Definitiva d’aquest Consell, la qual, si passen tres mesos sense resposta s’entendria com a desestimatòria. Però, en el cas d’aprovar-se, es publicaria al Butlletí Oficial de la Comunitat Valenciana (DOGV).

PER TOT AÇÒ DEMANEM:

Que s’aprove l’iniciar immediatament el procés de creació d’Entitat Local Menor per a El Romaní, encetant-se tots els pasos a seguir descrits i segons marque la Llei.

El Regidor del BLOC
Josep Vicent Ferrer Rodríguez

Sollana 20 d’Abril de 2009

SENYORA ALCALDESSA DEL M. I. L’AJUNTAMENT DE SOLLANA.