Josep Vicent Ferrer i Rodríguez, portaveu del Grup Municipal del Bloc Nacionalista Valencià a l’Ajuntament de Sollana, presenta al Ple per al seu debat i aprovació a l’empara del que disposa l’art. 91.4 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, d’acord amb l’art. 97.3 de l’esmenta’t text reglamentari la següent:
MOCIÓ

El Xúquer és una part fonamental del nostre patrimoni, del nostre territori, de la nostra cultura i de la nostra història. Malgrat això, en les últimes dècades hem assistit a una degradació contínua del riu que: ha posat en perill la supervivència del Xúquer i dels nostres paisatges riberencs, amenaça el futur dels regadius tradicionals i no garanteix l’abastiment d’aigua als nostres pobles. Les aportacions del riu han disminuït significativament durant els darrers 25 anys degut a la sobreexplotació brutal de l’aqüífer de la Manxa Oriental, persisteixen problemes de contaminació i mala qualitat de les aigües superficials i subterrànies, els cabals ecològics per garantir la supervivència dels nostres rius no estan fixats i s’han disparat les demandes urbanístiques insostenibles. El Xúquer en l’actualitat és un riu fortament alterat, al límit del deteriorament irreversible. Tot això suposa incomplir de la Llei d’Aigües i la Directiva Marc de l’Aigua europea.
En 2005, l’esforç i la mobilització ciutadana aconseguí que es modificara el projecte de transvasament Xúquer-Vinalopó, canviat el punt de presa d’aigües a l’Assut de la Marquesa, quasi en la desembocadura, i destinant l’aigua del transvasament a l’agricultura del Vinalopó i a la recuperació dels aqüífers sobreexplotats en eixa comarca. Eixe canvi desactivava l’amenaça més imminent de deteriorament irreversible del Xúquer.
Ara es vol incomplir la finalitat que es va establir al 2005 per al transvasament al Vinalopó, destinant l’aigua del Xúquer per a l’abastiment en una zona de gran expansió urbanística. Però el Xúquer, que no té fixat un règim de cabals ecològic, a penes té aigua per satisfer els usos actuals i sabem que, en el futur, com a conseqüència del canvi climàtic, disminuirà notablement la quantitat d’aigua disponible.
Al mateix temps, a les Riberes Alta i Baixa del Xúquer, més de 100.000 persones continuen bevent aigua de mala qualitat, amb concentracions de nitrats perjudicials per a la salut. Eixes necessitats haurien de ser ateses amb les aigües de bona qualitat del riu.
Si volem aconseguir que el Xúquer i els pobles riberencs tinguen oportunitats de futur, no es pot consentir que es pengen del riu les demandes urbanes alacantines. Perquè sense riu no hi haurà aigua, ni de qualitat ni amb quantitat, per garantir la satisfacció de les necessitats humanes més bàsiques als pobles riberencs del Xúquer.
En conseqüència l’Ajuntament de Sollana aprova el següent acord:
PRIMER- Demanar al Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge les següents qüestions:
– El compliment de les finalitats oficialment declarades del transvasament Xúquer-Vinalopó des de l’Assut de la Marquesa, destinant l’aigua del Xúquer exclusivament per a usos ambientals i agrícoles.
– Garantir l’abastiment dels pobles de la Ribera amb aigua del Xúquer de la millor qualitat, acabant amb el subministrament d’aigua contaminada amb nitrats.
– Acabar amb la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental, disminuint dràsticament les seues extraccions.
– Establir règims de cabals ecològics per al Xúquer i els seus afluents (Albaida, Cabriol, Magre, Verd, Sellent, Canyoles, etc.).
– Posar en marxa el Pla de Recuperació del Xúquer, aprovat en juliol de 2008.
– Prendre les mesures necessàries per a millorar la qualitat de les aigües de la conca del Xúquer, tant superficials com subterrànies.
– Defensar els regadius tradicionals i el camp valencià, elements fonamentals del passat, present i futur del poble valencià.
– Desbloquejar l’elaboració del nou Pla de Conca del Xúquer d’acord amb els principis i exigències de la Directiva Marc de l’Aigua.
SEGON- Comunicar el present acord al Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, als grups parlamentaris de les Corts Valencianes i a Xúquer Viu.

El Regidor del Bloc
Josep Vicent Ferrer i Rodríguez

Sollana, a 17 de Desembre de 2009

SENYORA ALCALDESSA DEL M I. AJUNTAMENT DE SOLLANA