Josep Vicent Ferrer i Rodríguez, portaveu del Grup Municipal del Bloc Nacionalista Valencià a l’Ajuntament de Sollana, presenta al Ple per al seu debat i aprovació a l’empara del que disposa l’art. 91.4 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, d’acord amb l’art. 97.3 de l’esmenta’t text reglamentari la següent:

MOCIÓ

L’article 46 de l’Estatut d’Autonomia valencià de l’any 1982 preveia que “una llei de les Corts Valencianes…. determinarà la divisió comarcal, després de ser consultades les corporacions locals afectades”.

Van passar vint-i-sis anys des de l’aprovació d’aquesta norma bàsica i la llei a què fa referència encara no ha arribat al Parlament Valencià. En la reforma de l’estatut de l’any 2006 es continua proposant una llei de comarcalització en l’article 65:
“1. Una llei de Les Corts, en el marc de la legislació de l’Estat, que haurà de ser aprovada per majoria de dos terços, podrà determinar la divisió comarcal, després de ser consultades les entitats locals afectades.
2. Les Comarques són circumscripcions administratives de la Generalitat i Entitats Locals determinades per l’agrupació de municipis per a la prestació de servicis i gestió d’afers comuns.
3. Les àrees metropolitanes i les agrupacions de comarques seran regulades per Llei de Les Corts aprovada també per majoria de dos terços, després de ser consultades les entitats locals afectades.”

La comarca és, després del municipi, l’espai amb què més fàcilment s’identifiquen els ciutadans i les ciutadanes del nostre país. La divisió comarcal és assumida pels valencians i les valencianes, que coneixen perfectament la comarca a la qual pertanyen i són conscients dels lligams econòmics, administratius, geogràfics i culturals que mantenen amb les valencianes i valencians que viuen en altres poblacions d’eixe mateix espai.

L’estructuració comarcal del territori valencià ha sigut estudiada per historiadors, geògrafs i erudits com Mateu i Llopis, Beüt i Belenguer, Roselló Verger, Joan Soler, Pérez Puchal…. que n’han dissenyat diverses propostes.

Posseïm, doncs, el marc estatutari que legalitza la divisió comarcal, la reflexió científica que la justifica i la predisposició de les ciutadanes i dels ciutadans que hi viuen que la fan viable. Queda només, per tant, la voluntat política de fer-la realitat.

Per tot això presentem la següent proposta:

1.- El Ple de l’Ajuntament de Sollana demana a les Corts que insten al Govern de la Generalitat Valenciana que desenvolupe l’article 46 de l’Estatut d’Autonomia valencià.

2.- El Ple de l’Ajuntament de Sollana demana a les Corts Valencianes que cree una comissió per a l’estudi de l’organització comarcal i elabore un projecte de llei de comarcalització que siga discutit i aprovat pel Parlament Valencià.

3.- Traslladar aquest acord a la Mesa i a tots els grups polítics de les Corts Valencianes.

El Regidor del Bloc
Josep Vicent Ferrer i Rodríguez

Sollana, a 17 de Desembre de 2009

SENYORA ALCALDESSA DEL M I. AJUNTAMENT DE SOLLANA