Després de quasi dos anys de legislatura, se n’hem adonat que cada vegada ens allunyem més de les polítiques del PP però també de la política del conjunt PSOE-Independents. A continuació, volem explicar la nostra opinió respecte a uns i altres.

El Govern local del PP porta ja quasi dos anys al poder i, de moment, els trets més significatius del seu govern són negatius. Per una banda, la primera mesura que va adoptar, seguint amb el model dels seus companys de partit, fou retallar en educació. La substitució de l’antiga Escola Permanent d’Adults formada per professors sollaners per una acadèmia amb la justificació d’oferir millor servei i ser més econòmica serà una de les mesures que es recordarà d’aquest govern. De moment, només tenim coneixement de que, efectivament, el servei és ara més econòmic, però no en sabem res de si ha millorat i s’està mesurant i controlant adequadament la qualitat del servei i la regidora d’educació pareix que no tinga cap interès en presentar un informe en aquest aspecte.

Altre dels assumptes espinosos de la legislatura ha estat tota la polèmica al voltant de la destitució del Cap de la Protecció Civil. Respecte a açò, opinem que tot respon a problemes personals entre l’alcalde i el senyor Magraner i que ambdós són responsables de la dimissió posterior de quasi tots els membres de l’organització. Hui per hui, el realment perjudicat és el poble, ja que s’ha perdut l’essència d’una agrupació que ha treballat durant 15 anys de forma desinteressada i gratuïta al servei del poble.

Per continuar en la seua línia, el PP presentà al plenari fa un parell de setmanes els Pressupostos per al 2013. Uns pressupostos que no fan sinó constatar que el govern local té unes prioritats, unes prioritats que en absolut són les nostres. El nostre regidor ho va deixar clar al ple, els ingressos s’han reduït però les despeses continuen sent les mateixes i no pot ser que la despesa en salaris de l’ajuntament supose quasi un 46% del pressupost. És absolutament necessari que es realitze una auditoria laboral, és a dir, que s’estudien els llocs de treball i la seua càrrega de treball i es reestructure adequadament la plantilla. El que no pot ser és que els tècnics del departament d’urbanisme siguen els mateixos quan la feina no és la mateixa que hi havia. Amb quasi el 46% del pressupost destinat a salaris (funcionaris i personal laboral) i un 42% a despeses corrents, és a dir, prestacions de serveis culturals, urbanístics i de qualsevol altra índole, només al voltant del 14% del pressupost es pot destinar a inversions a llarg termini per al poble. Per altra banda, no entenem com s’augmenta la partida de festes respecte a l’any passat i les partides en serveis socials continuen tan baixes. Per tot això, nosaltres els hi votàrem en contra.

La gran inversió de la legislatura promet ser la implantació de gespa artificial al camp de futbol. Una inversió que, en principi, vindrà en una gran part subvencionada per la Diputació (es suposa que “només” pagarem 80.000€). No obstant, tenim seriosos dubtes de que a l’Ajuntament només li costarà eixa quantitat, per això, vam ser l’únic partit que es va oposar. I ens vam oposar ja no pel que finalment ens costarà als sollaners i sollaneres, sinó perquè eixa subvenció es podria haver demanat per a altres necessitats, en la nostra opinió més prioritàries. Després no hi ha diners per arreglar carrers o per millorar el centre de salut com prometien al seu programa electoral.

En conclusió, el PP ha demostrat al front del govern local, que les seues prioritats no són ni l’educació ni els serveis socials, sinó que continuen voler fer obres populistes i innecessàries en temps de crisi.

Per altra banda, el conjunt PSOE-Independents continuen fent demagògia de tot el que poden i intenten traure d’on siga vots extra. Recordem que el PSOE a les passades eleccions va ser el partit més perjudicat i que els Independents estan molestos per no poder governar quan és la vegada que més vots han tret.

Pel que respecta a la polèmica al voltant de la Protecció Civil, considerem que tant PSOE com Independents l’únic que han fet ha sigut, com diguem al poble, posar més llenya al foc. No han fet més que donar falses esperances, portant qüestions al ple quan sabien perfectament que no són de la seua competència i que, per tant, no es podia aprovar res. Amb aquesta polèmica, han exprimit al màxim per tal de traure rendibilitat electoral i no pel bé del poble ni de les persones implicades.

A l’últim ple, el senyor Benito va proposar, sense consensuar prèviament amb cap grup, una rebaixa del sou de l’alcalde a 1.000€ al mes i una rebaixa de les retribucions dels regidors per assistències a plens i comissions que va ser aprovada junt al PSOE. Aquesta proposta de rebaixa la va justificar per destinar l’estalvi a un fons per crear ocupació. Nosaltres creguem que aquesta proposta és totalment demagògica i l’únic que busca és aplaudiments. No estem en contra de la rebaixa per a destinar-la a crear ocupació, però sempre que vaja acompanyada també de reduccions en altres partides. Ens pareix ridícul dedicar d’un pressupost de 3 milions d’€ només 12.000€, que diu Benito que seria l’estalvi, a eixe fons social. Per això, nosaltres la vam votar en contra perquè creguem que només busca fer demagògia amb la proposta ja que és molt bonic dir que li ha reduït el sou a l’alcalde i als polítics en general. Si realment volgueren crear eixe fons, haveren fet una proposta més seria i consensuada, destinant més diners a eixe fons i presentant un pla estratègic d’ocupació, però no els interessa tocar altres partides més polèmiques com festes o futbol. Respecte a açò, també volem recordar-li a l’ex-alcaldessa Alicia, la qual no dubtà en pujar-se’n al carro dels aplaudiments, que ha sigut l’única alcaldessa del poble en cobrar dedicació exclusiva a l’ajuntament amb un salari d’uns 30.000€ anuals, que el ple va tindre que reduir per la crisi.

Per últim, des d’ací volem encoratjar al PSOE i als Independents a que assumisquen la seua responsabilitat i deixen de marejar i, si vertaderament estan interessats en el bé del poble, impulsen una moció de censura i constituïsquen un govern sòlid i estable que representarà la majoria de votants.