La Sra. Alicia Hervás i el Sr. Josep Vicent Ferrer en representació dels grups municipals socialista i BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Sollana, a l’empar del que preveu l’art. 116 de la Llei 8/2010 de la Generalitat, de 23 de juny, de Règim Local de la Comunitat Valenciana, presenta aquesta proposta de resolució per incloure en l’ordre del dia de la propera sessió ordinària del Ple que es convoque, i als efectes del seu debat i votació.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

 El Govern ha aprovat en el consell de ministres del 20 de desembre una nova regulació de la Interrupció Voluntària de l’Embaràs (IVE) que serà una de les lleis d’avortament més restrictives del món occidental i, així, Espanya serà el primer país que quan legisla sobre l’avortament retrocedix. Açò suposa un retorn al passat, fins i tot més enllà de la primera llei de l’any 1985, i que les dones espanyoles tinguen dues opcions, avortar fora d’Espanya si tenen recursos per a això, o bé avortar a Espanya en condicions de clandestinitat amb el consegüent risc per a la seua salut i la seua vida. El Sr. Gallardón ha manifestat que és una llei progressista, tant que només ha comptat amb el suport de l’extrema dreta francesa, el partit de Le Pen.

Les lleis restrictives d’avortament no reduïxen el nombre d’avortaments, només incrementen el nombre de dones mortes o que perden la seua salut perquè avorten en la clandestinitat i en condicions insalubres. Si aquesta tan anunciada reforma ix avant és segur que s’estaran llevant dos drets a les dones: el de la lliure decisió i el de la salut.

L’actual legislació, la Llei Orgànica 2/2010, de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs reconeix a les dones el dret a una maternitat lliurement decidida. El que implica, entre altres coses, que les dones decidisquen sobre el seu embaràs i que aqueixa decisió -conscient i responsable- siga respectada.

Aquesta Llei garantix el dret a l’educació i a la salut sexual.  Perquè només amb una educació sexual adequada i amb la millora en l’accés als mètodes anticonceptius, podrem previndre de manera més efectiva, especialment en persones jóvens, les infeccions de transmissió sexual i els embarassos no desitjats i, per tant, el nombre d’Ives.

L’actual legislació de terminis és la més estesa entre els països de l’entorn europeu, molts d’ells governats per partits conservadors, Si el PP aprova aquesta reforma Espanya serà junt amb Malta, Irlanda i Polònia un dels països més restrictius en la seua regulació de l’avortament, i l’únic que ha modificat la seua legislació per a fer-la més restrictiva.

La llei 2/2010 és una llei que funciona, l’any 2012 a Espanya es van reduir els avortaments un 5% i en la Comunitat Valenciana un 9%, No s’han complit les profecies que auguraven un increment en el nombre d’avortaments , ni s’han produït denúncies per complicacions sanitàries de cap tipus. És una llei que fa la pràctica de l’avortament més segura i equitativa i en facilitar els tràmits perquè  es realitze en períodes molt primerencs de la gestació disminuïx els riscos associats als avortaments tardans. I com a mostra un dada: l’any 2012, el 72% dels avortaments que es van practicar en la CV ho van fer en les 8 primeres setmanes d’embaràs  i el 92% en les primeres 12 setmanes d’embaràs.

És una llei en què la majoria de la població es reconeix, i segons l’última enquesta de Metroscopia una llei de terminis és clarament preferida a una de supòsits com la que pretén aprovar El Govern.

No hi ha raons socials, jurídiques, metgesses, que justifiquen la reforma que planteja el govern, tan sols congratular-se amb els sectors més ultraconservadors i catòlics del nostre país, oblidant el compromís social i democràtic de governar per a la majoria.

Per tot això, els i les socialistes i la gent de Compromís estem disposats a donar la batalla per a frenar la Llei de l’Avortament de Rajoy, per la qual cosa s’ha presentat una Proposició No de Llei en el Congrés dels Diputats sol·licitant  la retirada d’aquest avantprojecte de Llei Orgànica amb què el PP pretén revisar la legislació vigent a Espanya palpe salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs per al seu debat en el Ple.

Així mateix, hem sol·licitat la convocatòria extraordinària de la Comissió d’Igualtat del Congrés, perquè comparega la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i la convocatòria d’una sessió extraordinària i monogràfica del Ple del Congrés, per a tractar l’assumpte en profunditat.

De la mateixa manera, els diputats i diputades valencians pertanyents al grup socialista i al grup de Compromís en Les Corts, han presentat una Proposició No de Llei urgent sol·licitant a la cambra autonòmica que es mantinga l’actual llei.

Per tot això, elevem a la seua consideració l’adopció dels següents,

ACORDS

1.- Reconeixem el dret a una maternitat lliurement decidida, la qual cosa implica, entre altres, que les dones decidisquen sobre el seu embaràs i que aquesta decisió conscient i responsable siga respectada.

2.- Sol·licitem al Govern d’Espanya la retirada de l’avantprojecte de reforma de la llei de l’avortament anunciada pel ministre Gallardón i rebutgem la regressió que  suposaria la seua aprovació.

En  Sollana a 15 de gener de 2014

Els portaveus

Al Sr Alcalde de l’Ajuntament de Sollana