CONSELL MUNICIPAL DE COMERÇ

ANTECEDENTS

La recent Llei 3/2011, de Comerç de la Comunitat Valenciana estableix en el seu Article 90 que “Les entitats locals podran crear consells locals de comerç, com a òrgans sectorials de participació ciutadana i assessorament en matèria de comerç local, per a la promoció econòmica i foment de l’atractiu comercial del seu territori. Així mateix, actuaran com a fòrum de debat, diàleg i consens entre els representants del sector comercial i les institucions públiques i privades.”

En aquests moments de crisi econòmica que estan patint els comerços de Sollana, el desenvolupament de l’activitat comercial requereix de la planificació estratègica com a procés per establir les mesures d’acció a mitjà i llarg termini per fomentar la participació social i la comunicació entre els distints agents implicats i promoure la unificació d’interessos i la priorització de decisions.

Per això, des del grup municipal de Compromís es va presentar el passat mes d’abril una moció per instar al govern local que constituïra un fòrum on estigueren representats els comerciants i amb què portar endavant polítiques actives de foment i promoció del comerç local.

Com que el govern local continua impassible en aquest sentit, el nostre grup proposa les següents bases reguladores per a la creació del Consell Municipal de Comerç de Sollana:

PROPOSTA DE REGLAMENT DEL CONSELL MUNICIPAL DE COMERÇ

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El sector comercial de Sollana es troba davant nous i ineludibles reptes de futur i la creació d’un consell sectorial de comerç és una de les ferramentes necessàries com a òrgan consultiu que exercirà de pont entre l’administració local, autonòmica i els propis comerciants del municipi.

TÍTOL I. DISPOSICIONS GENERALS

Article 1. Definició

El present Reglament serà aprovat pel plenari de l’Ajuntament de Sollana.

El Consell Municipal de Comerç de Sollana és un òrgan sectorial de caràcter consultiu, complementari de l’Ajuntament, sense personalitat jurídica pròpia, amb capacitat d’assessorament i informe en aquelles matèries relatives al comerç i de coordinació amb els diversos òrgans consultius municipals, gaudint de total independència i capacitat de decisió pròpia així com de representativitat del teixit ciutadà local. Així com d’opinió, en matèria de comerç, de participació ciutadana en totes aquelles qüestions i matèries que d’una forma directa o indirecta puguen incidir en el desenvolupament de l’activitat comercial de la localitat de Sollana.

La finalitat del Consell Municipal de Comerç és la de promoure, dinamitzar i assessorar totes aquelles activitats relacionades amb el sector del comerç, així com la millora de la imatge i la qualitat dels establiments comercials, amb la vinculació dels distints sectors socioeconòmics del municipi.

Article 2. Règim jurídic

El Consell Municipal de Comerç es regirà pel present Reglament i a l’empara de l’article 69.2 de la LRBRL en la que s’estableix que les formes, mitjans i procediments de participació que les Corporacions establisquen en l’exercici de la seua potestat d’autoorganització no podran en cap cas menyscabar les facultats de decisió que corresponen als òrgans representatius regulats per la Llei i dels articles 130 i 131 del R.D. 2568/86 de 28 de novembre, pels quals s’aprova el Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals i altres disposicions legals que amb caràcter supletori siguen d’aplicació.

Article 3. Àmbit d’actuació

L’àmbit d’actuació del Consell quedarà circumscrit al terme municipal de Sollana, sense prejudici de les relacions que puga establir amb altres municipis i de les actuacions conjuntes que es podrien portar a termini en cas que s’estimara convenient.

El lloc per a les sessions de Consell Municipal de Comerç es fixarà en el local que a l’efecte siga designat per l’Excel·lentíssim Ajuntament de Sollana, amb els elements econòmics, materials i humans imprescindibles per al seu bon funcionament.

Article 4. Fins del Consell

Els objectius del Consell Municipal de Comerç seran els següents:

a)      Contribuir a crear una infraestructura comercial a Sollana que siga competitiva, adaptada als hàbits de compra i equilibrada amb la demanda.

b)      Desenvolupar una consciència general de les relacions socioeconòmiques i culturals del comerç.

c)      Fomentar l’atractiu comercial de Sollana com a forma de promoció econòmica i social del municipi.

d)      Establir el marc d’anàlisi i discussió de qüestions d’interés per al sector comercial, a l’efecte d’assessorar o proposar a l’Ajuntament de Sollana, a través de la Regidoria de Promoció Econòmica, en la presa de decisions i actuacions.

e)      Canalitzar la participació de les Associacions de comerciants de Sollana en els assumptes municipals que afecten el sector comercial.

f)       Coordinar les relacions entre els comerciants i l’Ajuntament amb la recollida de les iniciatives del sector i amb l’emissió d’un informe anual de les actuacions.

Per portar a terme les seues finalitats, el Consell Municipal de Comerç de Sollana procedirà a l’estudi de les qüestions relacionades amb el comerç i elevarà les seues propostes a l’Ajuntament perquè realitzen els tràmits procedents per donar curs a les propostes.

Article 5. Les Funcions del Consell

a)      Formular propostes per a la millora del sector comercial.

b)      Ser informat i informar l’Ajuntament de problemes generals o específics del sector, així com dels projectes d’interés global del municipi.

c)      Canalitzar totes les possibles inquietuds, problemàtiques o necessitats en matèria comercial.

d)      Ser escoltat en els projectes d’iniciativa local referits a l’activitat comercial que siguen desenvolupats per l’Ajuntament.

e)      Assessorar en totes aquelles qüestions d’interés relacionades amb el comerç.

f)       Qualsevol altra activitat relacionada amb l’activitat comercial que li siga encomanada.

g)      Proposar les inversions necessàries en l’àrea perquè es tinga en compte en el moment d’elaborar els pressupostos municipals.

h)      Fomentar la coordinació entre les associacions, els veïns i l’Ajuntament.

i)        Elaborar un informe anual que haurà de ser examinat en la comissió informativa corresponent.

TÍTOL II. COMPOSICIÓ

Article 6. Composició

El Consell Municipal de Comerç estarà format pels següents membres:

a)      Un president que serà l’alcalde o regidor en qui delegue.

b)      El regidor de l’Àrea de Comerç o Promoció Socioeconòmica.

c)      Els presidents o representants autoritzats de les associacions de comerciants constituïdes vàlidament al municipi.

d)      Un representant per cada sector dels comerços que funcionen legalment al municipi i que tinguen la seu principal d’activitat comercial al terme municipal.

e)      Un secretari del Consell, amb veu però sense vot, que recaurà en la figura del tècnic de Comerç.

f)       Un representant de cadascun dels grups polítics que formen el plenari de l’Ajuntament de Sollana, sense la necessitat que siguen càrrecs electes. Els representants i suplents seran nomenats per l’Alcaldia a proposta d’aquells, a través dels portaveus.

g)      Un representant dels venedors del Mercat Ambulant.

En el moment en què es constituïsca una associació de comerciants, els comerços integrants de la mateixa no estaran representats pel membre de l’apartat d) anterior sinó pel president o representant de l’associació de la qual formen part.

Podran assistir a les sessions del Consell, amb veu però sense vot, el personal tècnic convocat pel president i les persones que, per la seua rellevància professional, puguen aportar informació d’interés per a l’objecte del debat, a proposta del Consell, i qualsevol ciutadà que, a títol personal, manifeste la seua voluntat de formar part i participar mitjançant inscripció prèvia.

Article 7. Drets dels membres del Consell Local de Comerç de Sollana

a)      Assistir, participar, efectuar mocions i propostes sobre matèries de competència del Consell.

b)      Exercir el dret al vot pels membres que ostenten l’esmentat dret, així com fer constar en acta extrems concrets que es consideren oportuns.

c)      Formular precs i preguntes.

d)      El dret a obtenir qualsevol informació que s’estime necessària per al bon desenvolupament del seu càrrec.

e)      Tots aquells altres drets i funcions inherents a la seua condició de membre del Consell.

f)       Proposar la participació d’altres persones en el Consell per a assessorar sobre determinades qüestions formulades en l’ordre del dia.

Article 8. Deures dels membres del Consell Local de Comerç de Sollana

a)      Assistir a les sessions del Consell.

b)      Complir amb aquest Reglament i el procediment establit en aquest.

c)      Mantenir la col·laboració necessària per al bon funcionament del Consell.

d)      Transmetre al col·lectiu al qual representen els acords del Consell i fer complir amb la part compromesa que s’haja de desenvolupar.

Article 9. Nomenaments

Els membres del Consell seran nomenats en la primera sessió que se celebre a proposta per escrit de les diferents entitats i organismes que representen. De la mateixa forma seran proveïdes les substitucions que es produïsquen.

Article 10. Pèrdua de la condició de membres del Consell

a)      Per defunció, declaració legal d’absència o de mort.

b)      Per declaració legal que afecte la capacitat d’obrar.

c)      Per pèrdua de la condició de regidor delegat en la matèria establida.

d)      Per pèrdua de la condició de president de l’associació que represente.

e)      Per pèrdua de la condició de representant del sector o per tancament de tots els comerços del sector corresponent.

f)       Per renúncia.

TÍTOL III

CAPÍTOL 1. PLENARI DEL CONSELL MUNICIPAL DE COMERÇ

Article 11. Membres del plenari del Consell

El plenari del Consell Municipal de Comerç de Sollana estarà format per la totalitat dels membres que el composen, conforme en l’article 6 d’aquest Reglament.

No obstant això, podran assistir i ser escoltades aquelles persones pels seus coneixements en determinades matèries, amb veu però sense vot, segons allò establert en l’article 6.

Article 12. Reunions

El Consell Local de Comerç es reunirà en la periodicitat que s’acorde a la seua constitució però sempre com a mínim 3 vegades a l’any.

Podrà també reunir-se en sessió extraordinària:

a)      A iniciativa del president.

b)      Mitjançant petició, almenys, del 10% dels membres del Consell, dirigida al president almenys 48 hores abans, en què s’expresse en la sol·licitud els assumptes que es tractaran.

Article 13. Constitució

El plenari del Consell Municipal de Comerç, tant en sessió ordinària com extraordinària, quedarà vàlidament constituït amb l’assistència de tres cinquenes parts (3/5) dels seus integrants en primera convocatòria. Si en primera convocatòria no existira el quòrum necessari, s’entendrà convocada automàticament la sessió 30 minuts després en què serà vàlida la seua constitució en aquesta segona convocatòria, amb independència del nombre d’assistents.

Així mateix, la convocatòria serà realitzada a través dels mitjans disponibles, correu ordinari, correu electrònic i mitjançant SMS a mòbil. Les dades de contacte deuran de ser facilitades pel membre del Consell.

Article 14. Els acords

Els acords s’adoptaran per majoria simple. No obstant això, les propostes de modificacions d’aquest Reglament es deuran adoptar per un nombre de membres igual o superior a la meitat més u dels membres amb dret a vot.

Article 15. Les votacions

Les votacions per a l’adopció d’acords seran ordinàries si bé el secretari del Consell deurà reflectir en l’acta el sentit del vot. Cada membre del Consell tindrà dret a un vot.

CAPÍTOL 2. FACULTATS I FUNCIONS DEL PRESIDENT

Article 16. Correspon al president del Consell:

a)      Convocar, presidir i moderar les sessions del Consell Municipal de Comerç.

b)      Fixar l’ordre del dia de les convocatòries de les sessions.

c)      Representar el Consell Municipal de Comerç.

d)      Dirigir-se als diferents comerços amb la finalitat que designen el seu representant al Consell.

e)      Autoritzar amb el seu vistiplau els certificats i actes del Consell.

f)       Elevar els assumptes, propostes i informes del Consell Municipal de Comerç a l’Ajuntament de Sollana.

g)      Vot de qualitat en el cas de produir-se empat en una votació. Es requerirà per fer ús d’aquest dret la prèvia repetició de la votació.

h)      Totes aquelles altres funcions inherents al càrrec de president.

CAPÍTOL 3. SECRETARIA

Article 17. Funcions de la Secretaria

La secretaria és l’òrgan executiu de les funcions administratives del Consell.

Les funcions que corresponen al secretari són:

a)      Actuar com a tal en les sessions que celebre el Consell, en què alçarà l’acta dels assumptes tractats.

b)      Expedir certificacions amb el vistiplau del president.

c)      Rebre correspondència i altres notificacions, així com expedir documentació pròpia del Consell.

d)      Elaborar l’ordre del dia dels plenaris del Consell a indicació del president.

e)      Custodiar la documentació del Consell.

f)       Examinar i rebre la documentació que li siga sol·licitada pels membres del Consell.

g)      Totes aquelles altres funcions que se li encomanen per acord del Consell.

h)      Totes aquelles altres funcions inherents al càrrec de secretari.

Article 18. Absències

En cas d’absència o malaltia del secretari, serà substituït en totes les seues funcions la persona en qui delegue expressament, amb el vistiplau del president.

TÍTOL IV. Cessament del Consell

Article 19. Cessament del Consell

El Consell podrà cessar en el seu funcionament per inoperància manifesta d’aquest, així com per la inassistència reiterada dels membres del mateix a les reunions.

Article 20. Modificació del Reglament

La modificació d’aquest Reglament és competència del plenari de l’Ajuntament, qui disposarà de la capacitat per a modificar-lo, ja siga per iniciativa pròpia o a proposta del mateix Consell.