15 – MOCIÓ DE REBUIG AL COPAGAMENT SANITARI DE LES MEDICINES CONTRA MALALTIES CRÒNIQUES I CÀNCER

Josep Vicent Ferrer i Rodríguez, portaveu del Grup Municipal del Bloc – Coalició Compromís a l’Ajuntament de Sollana, presenta al Ple per al seu debat i aprovació a l’empara del que disposa l’art. 91.4 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, d’acord amb l’art. 97.3 de l’esmentat text reglamentari la següent:

MOCIÓ

Exposició de motius:

Mitjançant el Reial Decret- Llei 16/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents per a garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i que és d’obligat compliment per les Comunitats Autònomes, els beneficiaris de 42 fàrmacs indicats per a pacients amb malalties cròniques o greus (processos cancerígens) hauran de satisfer el 10% del cost del medicament, amb un límit de 4’2 euros per recepta.

Aquesta mesura, d’obligat compliment a partir del dia 1 d’octubre del 2013 és un clar exemple del “copago sanitari” que recullen altres mesures de l’esmentat Decret Llei 16/2012. En aquest sentit, des del Ministeri de Sanitat s’ha asseverat que: “Las autonomías tendrán que desplegar sistemas de cobro a partir del mes que viene”.

El grup de fàrmacs afectats (42 en 150 presentacions distintes) no és el d’ús hospitalari, com per exemple els antirretrovirals que s’administren de forma gratuïta en els serveis de farmàcia dels hospitals a les persones seropositives i que sempre s’han administrat en aquests centres sanitaris. Es tracta d’un grup de medicaments (denominats tècnicament de diagnòstic hospitalari) que tradicionalment es trobaven en les farmàcies ordinàries i que en els últims anys les autonomies han anat traslladant la seua venda als hospitals. D’una banda, per a controlar millor la seua dispensació i el seguiment dels pacients. Però, fonamentalment, perquè li ix més barat a l’Administració vendre’ls en els hospitals, on poden negociar millor els preus mitjançant l’adquisició de grans lots a través de les centrals de compres.

Aquest procés d’emigració a les farmàcies hospitalàries ha sigut prou dispar entre les autonomies, com ha apuntat José Luis Poveda, president de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària. Així, el mateix fàrmac es pot trobar en un territori en una botiga farmacèutica (en aquest cas, podia o no tindre un límit d’aportació reduïda) i en una altra comunitat en farmàcia hospitalària (en aquest cas, la seua adquisició seria gratuïta). El Ministeri de Sanitat ha canviat la norma, de tal manera que, a partir d’ara, tots es receptaren amb aportació reduïda (copago del 10% amb un límit de 4,2 euros).

Entre els medicaments afectats es troben fàrmacs per al tractament de pacients amb càncer de mama (Afinitor, Tyverb), de renyó (Votrient), tumors cerebrals (Temodal). També contra la leucèmia, l’artritis reumatoide, per a tractaments de reproducció assistida o un sistema intrauterí anticonceptiu, entre altres. Són compostos cars. Així per exemple, un envàs de 168 comprimits d’Incivo de 325 mil·ligrams, per a l’hepatitis C crònica, costa 8.870,40 euros.

El mateix President dels Farmacèutics Hospitalàries, José Luis Poveda, considera que no té cap sentit cobrar per aquestes medicines atès que: “El copago té dos objectius, el dissuasori i el recaptatori; i en aquest cas no es compleix cap dels dos”. El president de la societat dels farmacèutics hospitalaris explica que com la major part dels pacients són crònics, no es donen les condicions d’abús de fàrmacs que es podrien al·ludir en altres circumstàncies. I com els tractaments són continus, tampoc hi  ha perill que sobren i s’acumulen en la farmaciola domèstica. Respecte a l’efecte recaptatori, “amb el copago fixat, no es recaptarà massa”. I, en tot cas, no prou per a compensar la despesa que suposa desplegar mecanismes de cobrament en tots els serveis de farmàcia hospitalaris.

En quant a aquesta despesa de posar en funcionament aquestos mecanismes de “copago” per part de les Comunitats Autònomes, la pròpia Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana, s’ha manifestat que és “molt difícil” començar a cobrar a partir de l’1 d’octubre. No sols pels equips i els sistemes informàtics que hauran de desenvolupar-se, sinó també per la formació del personal encarregat de fer-ho. A més, apunten que caldrà llançar campanyes informatives per a avisar als pacients. “I només romanen 10 dies perquè acabe el mes” s’ha asseverat des de la pròpia Conselleria.

Per tant, aquestes mesures del Ministeri, a banda d’insolidàries i taxades de poc efectives pels propis professionals suposaran un cost addicional que hauran de satisfer sense cap contraprestació per part de l’Estat.

Per tant, i atenent la present exposició de motius, el grup que represente demana del Ple de la Corporació  les següents:

Propostes de Resolució:

1) L’Ajuntament de Sollana, insta al Govern Estatal a la compensació econòmica, a les Comunitats Autònomes, de totes les despeses derivades de la posada en marxa del Reial Decret- Llei 16/2012, de 20 d’abril, a l’efecte que aquestes puguen preservar els seus recursos en atendre veritablement als pacients i no en les despeses burocràtiques derivades de la implantació del “Copago Sanitari”.

2) L’Ajuntament de Sollana insta al Consell de la Generalitat a adoptar mesures econòmiques que compensen el nou retall als drets dels pacients imposats des del Ministeri de Sanitat, que establix que els malalts greus o crònics que no estiguen ingressats hauran de pagar a partir de l’1 d’octubre un 10% dels medicaments que sols es dispensen en les farmàcies dels hospitals, com per exemple els medicaments per a retardar la progressió en càncer de mama avançat, com l’Afinitor o el Tyverb, per a tractar el càncer de renyó avançat o estés a altres òrgans com el Votrient; o per al tractament de tumors com el Temodal; a més d’altres fàrmacs prescrits per a la leucèmia meloide crònica (LCM), el tractament de tumors malignes no resecables i/o metastàtics de l’estroma gastrointestinal (GIST), per a la reproducció assistida, l’artitris reumatoide, la degeneració macular o l’hepatitis C crònica, entre d’altres.

3) Comunicar el present acord a tots els centres de salut de l’Area de la Ribera, així com a tots els professionals del sector farmacèutic que operen a la nostra població.

El regidor del Bloc – Coalició Compromís

Josep Vicent Ferrer i Rodríguez

Sollana, a 15 de Novembre de 2013

SENYOR  ALCALDE  DEL  M. I.  AJUNTAMENT  DE  SOLLANA