MOCIÓ PER EXIGIR A LA GENERALITAT QUE ASSUMISCA LA PART PROPORCIONAL DE L’IMSERSO PER CONTINUAR PRESTANT INDEFINIDAMENT EL SERVEI DE TELEASSISTÈNCIA ALS AJUNTAMENTS.

Josep Vicent Ferrer i Rodríguez, portaveu del Grup Municipal del Bloc – Coalició Compromís a l’Ajuntament de Sollana, presenta al Ple per al seu debat i aprovació a l’empara del que disposa l’art. 91.4 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, d’acord amb l’art. 97.3 de l’esmentat text reglamentari la següent:

MOCIÓ

Segons defineix la pròpia plana web de l’ IMSERSO (Institut de Majors i Serveis Socials) la teleassistència és “un recurs que permet la permanència dels usuaris en el seu medi habitual de vida, així com el contacte amb el seu entorn soci-familiar, evitant el desarrelament i assegurant la intervenció immediata en crisis personals, socials o mèdiques per a proporcionar seguretat i millor qualitat de vida”. D’aquesta manera, i si tenim en compte que la teleassistència es el recurs ideal per a individus amb deterioraments físics o cognitius greus així com per a malalts crònics i persones majors, es tracta d’un recurs que disminueix notablement els costos sanitaris i les visites a urgències, per la qual cosa no s’entén quin és el motiu pel qual el govern de Rajoy ha decidit deixar de subvencionar aquest servei. Un 65% del cost de la teleassitència s’assumia amb un conveni promogut des de l’ IMSERSO amb la FEMP (Federació Espanyola de Municipis i Províncies) i la resta era assumit per les diputacions.

Un retall que efectua Rajoy encaminat novament cap a la disminució de la qualitat de vida dels majors, que no ha estat gens explicat i que fins i tot comporta a la ruptura entre les formes d’actuar de les diferents diputacions. La Diputació d’Alacant ja ha manifestat el seu suport al programa i que assumirà íntegrament el cost de la teleassitència als municipis alacantins durant el 2013, amb 22.000 usuaris, però no ha deixat clar si també assumirà el cost dels nous aparells ni les baremacions dels nous usuaris que precisen del servei. La Diputació de València sembla ser que també mantindrà el servei i assumirà el cost dels 14.900 usuaris amb els que compta el servei als municipis valencians.

Cas especial és el de la Diputació de Castelló, qui s’ha negat a seguir mantenint el projecte de teleassistència que donava servei a 3.087 usuaris, de les quals 500 persones viuen en pobles allunyats dels nuclis urbans. La Diputació de Castelló ha substituït el servei de teleassistència pel de “teleajuda” que malgrat ser semblants a aquells que utilitzen els usuaris de teleassistència manquen completament d’un equip humà al darrere que conega l’expedient mèdic de les persones usuàries així com d’una persona que contacte amb familiars i serveis d’urgència. Açò ha obligat a alguns Ajuntaments de la zona a assumir en solitari el cost de la teleassistència per als seus municipis. És el cas d’Onda amb 272 usuaris, o el cas de Vila-real, amb 169 que han decidit mantenir la teleassistència.

Per tot això, des de COMPROMÍS no podem entendre com l’IMSERSO, justament l’any 2012 dedicat a l’Envelliment Actiu, ha pogut mamprendre aquesta retallada en el cofinançament d’un servei tan prioritari i important com és el de la teleassistència. Lluny de considerar-la una despesa, des de COMPROMÏS pensem que amb programes com aquestos el què s’aconsegueix és una minva important en les despeses sanitàries, ja que està demostrat que la utilització de la teleassistència disminueix els costos, concretament, el risc d’acudir a urgències és d’1,8 voltes major en aquelles persones que no disposen del servei.

Tampoc s’entén perquè la Generalitat Valenciana i la Conselleria de Benestar Social no actuen en defensa de les persones afectades, dels més de 30.000 usuaris arreu del País Valencià i no han previst en els recentment aprovats pressupostos, un fons per poder ajudar les diputacions i municipis a seguir apostant per aquest servei. Una Generalitat que recordem solament en autobusos per anar a veure a Fabra gasta 360.000 euros, entre altres despeses supèrflues que els valencians i valencianes estem pagant amb els nostres diners. La Generalitat Valenciana no pot seguir mantenint un silenci sepulcral al respecte mentre que altres governs autonòmics ja han reaccionat davant del retall social; així la Comunitat Autònoma de Madrid gestionarà i assumirà el cost de la teleassistència, com també ho faran el govern de la Junta en Andalusia, Astúries i fins i tot Aragó, qui ha manifestat darrerament que “hi haurà diners perquè aquest és un programa prioritari”.

Davant de tot això, solament cap una explicació; el govern presidit per Mariano Rajoy prioritza la fractura social i la banca davant de les persones; així un 33,8% del pressupost anual del 2013 servirà per a pagar interessos bancaris, per a seguir pagant el deute il·legítim, mentre que les polítiques socials han vist reduïda la aportació en el pressupost estatal en un 14,4%, derivant-se d’aquesta reducció la fi de programes beneficiosos com teleassistència, dependència, i altres que fomentaven l’autonomia dels majors.

Per tot això proposem al Ple de l’Ajuntament de Sollana l’aprovació dels següents

ACORDS

Primer.- Instar la Generalitat Valenciana al finançament del programa del servei de teleassistència per tal que puga suplir la part del programa que ara deixa de prestar l’IMSERSO i que correspon al 65% del cost de la teleassistència al País Valencià.

Segon.- Instar les Diputacions a assumir indeterminadament el 35% del cost proporcional del programa de teleassistència i que es tinga previsió també de la incorporació de nous usuaris al programa.

El regidor del Bloc – Coalició Compromís

Josep Vicent Ferrer i Rodríguez

Sollana, a 4 de Gener de 2013

SENYOR ALCALDE DEL M. I. AJUNTAMENT DE SOLLANA