MOCIÓ PER RECLAMAR MESURES CORRECTORES SOBRE LES IMPORTACIONS DEL MARROC.
Josep Vicent Ferrer i Rodríguez, portaveu del Grup Municipal del Bloc – Coalició Compromís a l’Ajuntament de Sollana, presenta al Ple per al seu debat i aprovació a l’empara del que disposa l’art. 91.4 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, d’acord amb l’art. 97.3 de l’esmentat text reglamentari la següent:
MOCIÓ
L’entrada en vigor del nou Acord d’Associació entre la Unió Europea i El Marroc estableix uns nous contingents i preus mínims d’entrada que es fixen per a fruites i hortalisses procedents del regne alauita en territori de la UE, en conseqüència des del passat mes d’octubre el Marroc compta amb major volum d’alguns productes per a comercialitzar en la Unió Europea i s’assegura el lliure comerç en tots els productes no catalogats com sensibles en el document signat, sense compensació per als llauradors europeus afectats.
Els productes que compten amb certa protecció encara en aquest acord són la tomaca, cogombre, maduixa, clementina, all, carabasseta i sucre. No obstant això a aquests productes se’ls rebaixa un 30% el preu d’entrada als mercats de la UE i se’ls augmenta el contingent. Així, preveu un augment en el contingent de clementines que s’incrementa en 45.000 tones (+35%), passant de les 130.000 a 175.000.
També augmenta el de tomaca marroquina amb règim aranzelari especial, que passaria de les 233.000 tones establides en l’anterior acord a les 285.000 tones anuals de l’actual. Així mateix, el volum permès de carabasseta sense penalització passa de 25.000 a 50.000 tones; el de cogombre, de 5.600 a 15.000 tones, i el d’all, de 1.000 a 1.500 tones. La resta de productes no estaran subjectes a un contingent establit, entre ells les taronges i altres mandarines que no siguen clementines.
Aquest acord es pot traduir en una pèrdua a mitjà termini en el camp valencià de quasi 700.000 jornals, el possible abandó de més de 15.000 hectàrees de terres de cultius -la majoria de cítrics i hortalisses- i la pèrdua directa d’uns 200 milions d’euros. La Unió Europea avantposa l’estabilitat política en eixos països àrabs a la defensa dels interessos dels seus ciutadans, el que demostra que són acords molt interessants per als polítics però nefasts per als llauradors.
Els llauradors valencians han de complir mesures o normes fitosanitàries i qüestions laborals -salaris dignes i estipulats, pagaments a la Seguretat Social- que per exemple al Marroc no es compleixen, no existeix per tant reciprocitat per a competir en igualtat de condicions.
Al Marroc es paguen uns 4,70 euros per jornada laboral en l’agricultura, quan ací un capatàs experimentat supera per poc els 35 euros al dia, és a dir, ací es paga un 645% més salari que allí, afectant a la nostra competitivitat. I si parlem de contingents i calendaris dels quals tant parlen les autoritats europees no hi ha tampoc mecanismes adequats de control perquè quan es coneix el que entra ens assabentem que se’l salten sense cap tipus de problemes.
Aquest acord afecta molt negativament el sector de la taronja. Volem recordar, que aquest sector ocupa centenars de persones del nostre poble, tant als camps com als magatzems de taronja. Per tant, és molt important que es defensen els interessos del sector, ja que d’ell depenen moltes famílies sollaneres.
És per tot això, que el Grup Municipal de Bloc – Compromís proposa els següents:
ACORDS
1r – Instar el Govern de l’Estat a defensar els interessos dels agricultors valencians i reclamar que defense davant de la Unió Europea mesures correctores sobre les importacions del Marroc, per tal que els productes entren, almenys, complint les mateixes condicions que els llauradors valencians han de complir tant pel que fa a les mesures o normes fitosanitàries com les qüestions laborals.
El regidor del Bloc – Coalició Compromís
Josep Vicent Ferrer i Rodríguez
Sollana, a 4 de gener de 2013
SENYOR ALCALDE DEL M.I. AJUNTAMENT DE SOLLANA